- Het Chinese leger kampt met serieuze materiële problemen vanwege een corruptieschandaal, zo meldt persbureau Bloomberg op basis van bronnen binnen Amerikaanse inlichtingendiensten.
- Raketten zouden zijn gevuld met water in plaats van brandstof en veel opslagbunkers voor raketten zouden geen passende deksels hebben.
- Het schandaal heeft naar verluidt geleid tot een zuivering binnen de hoogste regionen van het leger en zou een grote klap zijn voor de ambities van leider Xi Jinping.
- Lees ook: Hereniging Taiwan met China is ‘onvermijdelijk’, zegt Chinese president in aanloop naar Taiwanese verkiezingen
Het Chinese leger heeft raketten gevuld met water in plaats van met brandstof en heeft opslagbunkers voor raketten zonder passende deksels, meldt persbureau Bloomberg op basis van anonieme bronnen binnen de Amerikaanse inlichtingendiensten. Het zouden voorbeelden zijn van de militaire corruptie die heeft geleid tot een zuivering binnen de hoogste regionen van het leger.
Bloomberg schrijft dat het recente ontslag van meer dan tien hoge commandanten van het Volksbevrijdingsleger door de Chinese leider Xi Jinping een gevolg is van deze serieuze materiële problemen.
De zuivering ging zelfs zo ver dat de Chinese minister van Defensie Li Shangfu twee maanden van de radar verdween, voordat hij in oktober vervangen werd.
De corruptie was binnen de raketmacht van het leger zo wijdverspreid dat Xi hoogstwaarschijnlijk gedwongen wordt te heroverwegen of Beijing wel in staat is op korte termijn grootschalige militaire actie te ondernemen, schrijft Bloomberg.
De raketmacht, die onder meer de Chinese kernwapens beheert, speelt vooral een belangrijke rol in de houding van Beijing ten aanzien van Taiwan. Vorig jaar verplaatste het langeafstandsraketten richting de eilandstaat, die Xi als een afvallige provincie ziet die met de rest van China herenigd moet worden.
In 2021 toonden satellietbeelden dat China honderden opslagbunkers voor kernraketten aan het bouwen was in de Xinjiang-woestijn, om het arsenaal te laten wedijveren met dat van de Verenigde Staten en Rusland.
Maar uit Amerikaanse inlichtingen blijkt volgens Bloomberg dat vanwege corruptie veel van die bunkers in het westen van China niet-passende deksels hebben, waardoor raketten niet effectief gelanceerd kunnen worden. Het persbureau meldt niet welk soort raketten met water gevuld zijn.
Corruptie is een klap voor het beleid van Xi Jinping
Deze problemen ondermijnen het vertrouwen in de raketmacht van het Chinese leger en zijn een klap voor het beleid van Xi om het leger te moderniseren.
Van de onlangs ontslagen Chinese commandanten hadden er drie hoge posities binnen de raketmacht en waren er vier verantwoordelijk voor het materieel, meldt persbureau Reuters. Het leger heeft heeft sindsdien herhaaldelijk laten weten waakzaam te blijven op omkoping in de strijd tegen corruptie.